Veel mensen zullen niet weten wat er met digital natives en digital immigrants wordt bedoeld. De technologie is enorm aan het groeien en soms kunnen we dat niet eens meer bijhouden. In deze blog leg ik uit wat het verschil hiertussen is. De technologie en het internet blijft zich steeds sneller ontwikkelen en er zijn altijd wel een aantal nieuwe trends die zich ontwikkelen in de aankomende jaren. Ontzettend veel dingen worden geautomatiseerd en makkelijk gemaakt. Zo kan je telefoon steeds meer van jouw taken overnemen, en kan je met je stem Google zoekopdrachten uitvoeren. Er wordt ook veel ontwikkeld met data, maar dat is vaak voor veel mensen moeilijk te snappen, omdat het zo ingewikkeld is.
Digital natives
Allereerste volgt hier de uitleg van een digital native. Een digital native is iemand die geboren is na de wereldwijde adoptie van de digitale technologie. Deze persoon is er dus vanaf het begin af aan al mee opgegroeid. Zo heb je nu kinderen van bijvoorbeeld 3 jaar uit, die enorm goed overweg kunnen met een iPad en iPhone, terwijl bijvoorbeeld hun opa en oma’s nog net weten hoe ze moeten bellen en WhatsAppen. Deze jongeren zijn dus als het ware de zo gezegde ‘native speakers’ in de digitale wereld. Zij snappen alles en kunnen overal over meepraten, want zij kennen geen wereld zonder al deze technologie.
Digital immigrants
Een digital immigrant daarentegen is iemand die er totaal niet mee is opgegroeid, maar die op latere leeftijd de digitale taal hebben geleerd. Zij zijn als het ware opgegroeid met een huistelefoon aan een snoertje, waarbij iedereen mee kon luisteren als jij bijvoorbeeld een vriendinnetje wilde bellen. In al die jaren tijd is dit zo hard ontwikkelt. Niet alleen zij zijn digital immigrants, maar ook nog veel mensen daarna. In het begin van de mobiele telefoon had iedereen een Nokia, waar je mee kon bellen en sms’en, maar kennis over de technologie was er zeker nog niet door deze mensen.
Digitale termen
Zo zag ik laatst een video op YouTube van twee meisjes, ik gok een jaar of 2 en 4. Hierin werd laten zien hoe de wereld over drie jaar eruit ziet wat betreft de digital natives. Zij hadden met zijn tweeën een gesprek over de kleren die ze online hadden gekocht, met daarbij de bijbehorende favoriete merken. Zij gooiden termen er in, waarvan ik ook niet alles begreep. Maar daarnaast besefte ik me dat zij nog niet eens kunnen lezen, dus dat dit allemaal echt was. Zij wisten precies hoe alles werkte en waren enorm wijs aan het praten. Maar dit is wel de werkelijkheid. De technologie ontwikkelt zich zo dusdanig hard, dat dit ook echt gaat gebeuren. Geef jonge kinderen een tablet en ze weten precies hoe ze hiermee overweg moeten.
De digitale kloof
Zo is er ook sprake van een digitale kloof. Dit is het verschil tussen mensen die de digitale technologie wel gebruiken en die dat niet gebruiken. Zo is niet iedereen in staat om de digitale technologie te leren of te gebruiken. Zo is er dus een digitale kloof tussen verschillende groepen, maar ook tussen landen. De arme landen zullen veel minder toegang hebben tot deze technologieën dan de rijkere landen. Ook zit deze digitale kloof tussen de jongeren en ouderen. De ouderen zijn gewend om geen technologie te gebruiken, dus zien er ook niet zo zeer het nut er van in. Zo zijn mijn opa en oma bijvoorbeeld na een zeer lange tijd eindelijk overgegaan op een smartphone en vinden het nu stiekem toch wel handig. Maar als ze iets niet snappen, moet mijn neefje van 10 het uitleggen. Zo merk je eigenlijk precies wat er in deze blog staat uitgelegd.